pondelok 27. júla 2015

Drevené kostolíky


Cesta drevených kostolov a chrámov východného Slovenska. Patria nielen do UNESCO svetového dedičstva ale sú zároveň našim najväčším pokladom a skvostom umenia a náboženstva. Jedná sa o unikátne stavby a umelecké diela vyžarujúce zo seba silu, um a zručnosť majstrov prevažne východoslovenského regiónu.

Tu je zoznam drevených kostolíkov, ktoré sme doteraz už navštívili : 






Ruská Bystrá - gréckokatolícky drevený chrám, prenesenia ostatkov sv. Mikuláša z roku 1730. Patrí do Svetového dedičstva UNESCO. Nachádza sa východne od Michaloviec, neďaleko ukrajinských hraníc.






Jalová - gréckokatolícky drevený chrám svätého Juraja, z roku 1792. Je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Nachádza sa v blízkosti vodnej nádrže Starina, v okrese Snina. Nenápadná tabuľka na "hlavnej ceste" v dedinke vás k nemu zavedie.


 




Uličské Krivé - gréckokatolícky drevený chrám sv. archanjela Michala, z roku 1718. Tiež vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Nachádza sa v okrese Snina, a samotná dedinka Uličské Krivé sa nachádza na ceste zo Stakčína do Novej Sedlice (najvýchodnejšia obec Slovenska). Všimnete si ho hneď na hlavnom "ťahu" :-) 






Bodružal - gréckokatolícky drevený chrám svätého Mikuláša, postavený v roku 1658. Patrí do svetového dedičstva UNESCO, dokonca za 2 € Vám pani milá urobí vnútri chrámu aj krátku prednášku o histórii :) . Spolu s chrámom v Ladomirovej sa nachádza na ceste zo Svidníka, preto je príjemné si urobiť doobeda spoznávačku po týchto "dreveničkách".  






Ladomirová - gréckokatolícky drevených chrám svätého Michala, z roku 1742. Zo stavebného hľadiska ide o zrubovú konštrukciu. Pri chráme je postavená mohutná zvonica stĺpovej konštrukcie. Spolu s chrámom v Bodružali patrí do UNESCO na základe výnimočnej celosvetovej hodnoty. Taktiež sa ho oplatí vidieť a zastaviť sa :-)







Žiadne komentáre: