pondelok 27. júla 2015

Sninský kameň, Morské Oko, Vihorlat


Pri návšteve východného Slovenska určite treba navštíviť Vihorlatské vrchy v blízkosti Michaloviec a Sniny. Vihorlat je sopečné pohorie, ktoré sa vypína nad Východoslovenskou nížinou. Jeho vývoj podmienil vznik prírodných jazier akým je jedinečné Morské Oko. Pohorie Vihorlat patrí do CHKO a zároveň do Svetového prírodného dedičstva UNESCO, pričom najvyšším vrchom je Vihorlat (rovnomerný názov ako samotné pohorie) s nadmorskou výškou 1 075 m. Medzi najkrajšie a najviac navštevované výstupy patrí tzv. Sninský kameň, z ktorého je výhľad ako na mesto Snina, tak aj na samotné Morské Oko.

Trasa na Sninský kameň vrátane Morského Oka: 

Sninský kameň je prístupný z dvoch východiskových bodov, Zemplínske Hámre a Remetské Hámre. Nenechajte sa zmiasť názvami týchto dvoch obcí (lebo my sme sa nechali :D ). Najprv sme prišli do Zemplínskych Hámrov, odkiaľ je samotná túra naozaj dlhá a náročná, a Morské Oko cestou na Sninský kameň ani nie je!
Preto sme si celé pohorie dookola prešli cez Sninu, Stakčín, Ubľu, Sobrance až do Remetských Hámrov!
Z Remetských Hámrov však cesta pokračuje (približne 10-15 minút) až na obrovské parkovisko Krivec. Na parkovisku je taxa 2 € (ale mám pocit, že sa platí len do 16.00h).

Odtiaľ pre Vás začína turistická trasa cez Morské Oko modrou značkou za 15 minút. Tam sa môžete pokochať čistou vodou, húfom rýb ktoré pýtajú drobky a oddýchnuť si na lavičkách.
Ďalej na Sninský kameň pokračuje modrá značka až na rázcestie Tri Table, kde si znovu môžete oddýchnuť a načerpať sily na poslednú trasu. Budete nasledovať červenú značku až na náš cieľ.
Takisto upozorňujem (pre bojazlivcov), že na Sninský kameň sa dostanete tesne pred výstupom strmými železnými schodmi. Tak pozor na každý krok :-)
A už si len užívať ten výhľad!

Tu si kliknite na turistickú mapku

Aha! A časovo nám to trvalo nahor cca 1 a pol hodiny (aj s prestávkou pri Morskom Oku) a naspäť rýchlejším krokom za 30 - 40 minút. :)

Ďalšie tipy v okolí:

Zemplínska Šírava - vodná nádrž
Ruská Bystrá - drevený kostolík zapísaný v UNESCO
Beňatina - zatopený kameňolom
Nová Sedlica - najvýchodnejšia obec na Slovensku
Národný park Poloniny

...a ďalšie si môžete pozrieť v kreslenej mapke :)

Interaktívna maľovaná mapa Michalovce a okolie



Morské Oko


Sp
 











Žiadne komentáre: