nedeľa 16. augusta 2015

Turčianske Teplice

Kúpeľné mesto Turčianske Teplice sa nachádzajú v Žilinskom kraji, začlenené do Horného Turca. S Banskou Bystricou ho spája nádherná horská železničná trať č. 170 ktorú sme spojili s návštevou samotného mesta. Mali sme šťastie na prvý deň, kedy nám vyšlo nádherné slnečné a teplé počasie. Avšak počas nášho pobytu sme nenavštívili úplne všetko, a takisto sme mali menšiu smolu na typický modrý kúpeľný dom z 1885 - bol práve v rekonštrukcii! 
Určite zaujímavým a veľmi známym je kúpeľný park tzv. Park slávy v Zlatých kúpeľoch, ktorý je najrozsiahlejším na celom Slovensku. Popri dlhých prechádzkach vás v parku obšťastňujú zábavné lavičky slávy, ktorými boli ocenené významné osobnosti tanečného umenia. Nájdete tam veselú, opitú, pohádanú, obriu, folklórnu alebo režisérku lavičku..:-)
No večer sa v parku veľmi nezdržujte, vyzerá celkom desivo keď lampy nesvietia ;-)

V Turčianskych Tepliciach nájdete hneď pri parku Spa Aquapark, v ktorom sa môžete vyblázniť. 
„Spa Aquapark Turčianske Teplice je jediným aquaparkom s liečivou minerálnou vodou na Slovensku“. Tak asi to tak aj bude..

Turčianske Teplice svojou polohou ponúkajú atrakcie v okolí, turistiku a cyklotúry pre milovníkov prírody..no určite sa tam musím kvôli tomu vrátiť! :-) ..ale čo sa týka ponuky kúpeľov, mám iné vytipované miesta na to určené.

Jedinú "túru" sme si dali podvečer, hľadali sme ako-taký výhľad na celé mesto. A podarilo sa! Dokonca sme videli aj vrch Kľak pri západe slnka, ktorý je vlastne neďaleko! Fiúúú..
Poviem vám teda recept, kde nájdete pekný výhľad...a či pekný teda, pozriete z fotiek.

Pôjdete za železničnú stanicu, hore ulicou smerom k cintorínu. Nič komplikované, pekná asfaltka, dobrá cesta, žiadne extrémne stúpanie. Prejdete za cintorín, obídete ho cez poľnú cestičku (pozor na smietky, ktoré vám popadajú do tenisiek). Cintorín máte po ľavej strane celý čas..potom zabočíte doľava, kedy zasa sa budete držať cintorínskeho múru. No a pred sebou už budete vidieť miesto, takú poľnú plošinu kde už sa budete kochať...:-) Dokonca sa tam nachádza aj drevená lavička, teda na upresnenie, drevená doska položená na kameni a drží ako lavička :D Romantika ako vyšitá..

A určite skočte na večeru do slovenskej reštaurácie-koliby Zuzanka. :-)
Cestou vlakom..


Riečka Teplička.



Park v Zlatých Kúpeľoch. 




..nádherné a upokojujúce!



Lavičky slávy - zhora zľava vodorovne: rock ´n´roll, pohádaná, obria, hriešna, lavička kráľa popu, (v strede žltá) veselá, baletná, lavička na ľudovú nôtu, folklórna, šikmá, vysoká, režisérska a poschodová lavička..:-)

Naľavo ten modrý kopček so zakrivením je Kľak v Malej Fatre :-) 


A ide sa hľadať výhľad!

Cez takéto pole..

A toto je on, výhľad :-)




..tie stromy v pozadí za domami sú stromy kúpeľného parku! 


Aj s vláčikom :)

A cestou domov na druhý deň, z vlaku.

Žiadne komentáre: