sobota 7. júla 2018

Dolnoždanská skala 612 m.n.m


„Čo robiť v okolí Žiaru n. Hronom ?“ Presne takto znela naša otázka keď sme mali cestu okolo R1 a chceli sme tu niečo prelúskať..na pláne bolo pozrieť či už rozhľadňu, zrúcaninu alebo pekný výhľad z kopečka. Nakoniec sme po zhodnotení všetkých pre a proti, s chuťou ísť niekam do lesa, prejsť sa a posedieť na niektorom vrchu s pekným výhľadom, rozhodli pre Dolnoždanskú skalu.
Ako už sám názov vrchu napovedá, východiskový bod je obec Dolná Ždaňa. Najprv sme trochu blúdili, kým sme našli miesto na zaparkovanie, ale nakoniec neďaleko kostola sme to odparkli, a priamo sme sa tam aj "nalodili" na žltú turistickú značku.


Žltá značka vedie od stredu dediny, potom popri družstve a nakoniec cez obrovskú lúku a ešte ďalšiu lúku za ňou. Síce to nie je taká tá typická túra, ako skôr prechádzka. No keď idete počas vyhriatych slnečných dní, dá to tiež zabrať.

Nakoniec pod "skalou" musíte prejsť ešte lesom cez veľmi prudkú, strmú cestu. Tento záverečný výstup trvá asi 20-25 minút podľa tempa (nám dlhšie, lebo sme stále zastavovali a oddychovali). Nakoniec po 1,5 hodine sme prišli do cieľa, na samotnú dolnoždanskú skalu!! ...a tam si už vychutnávali výhľad a ticho, tak ako sme chceli :)

V rámci výletu v tomto okolí sme sa zastavili ešte na zrúcanine v Revišti. Ale o tom už v ďalšom článku.

Výhľad zo skaly! Počasie na jedničku!








Cez tieto lúky sme sa museli prebojovať až sem nahor..v pozadí vidieť R1





Cestou naspäť..

Tam hore sa nachádza Dolnoždanská skala.






Legenda hovorí, že niekto prišiel na lúky aj SADkou.

Také tie slovenské lúčky..a elektrické vedenie :D



Ešte pohľad naspäť, smerom na skalu.

A ide sa dole do obce..


Žiadne komentáre: