nedeľa 15. júla 2018

hrad Vyšehrad, Ostrihom (HU)

Ak máte chuť na jednodňový výlet v okolí Bratislavy smerom do "zahraničia", tu máte práve jeden pekný tip. Ako opisujú iné články "Vyšehrad - mesto vzdialené len 30 km od Štúrova, s dominantným hradom z 15.storočia".


Nakoľko často jazdíme na trase Bratislava - Budapešť vlakom, vždy sme si po ceste pri Dunaji všimli na maďarskej strane hrad na kopci - Vyšehrad. A tak sme si sľúbili urobiť si tam výlet jedného veeľmi horúceho letného dňa. Vyrazili sme autom už skoro ráno, aby sme tam ešte pred obedom prišli, a dobre sme urobili pretože cesta síce nie je ďaleká ako skôr dlhá (nevedú tam z BA žiadne rýchlostné cesty). 
Vo Vyšehrade sme zaparkovali (dá sa hocikde popri domčekoch, cestách, v meste) a začali sme hľadať cestu hore na hrad. Niekoľkokrát sme ju nevedeli nájsť, a nakoniec sme ju aj tak nenašli a preto sme išli len popri ceste pre autá. Nebolo to dvakrát príjemné, nakoľko sme čakali jednoduchú lesnú cestu, ale aspoň sme sa prešli a hore pri hrade sme aspoň ušetrili peniaze za parkovné :D hiihi..
Kúpili sme si vstupné(nie viac ako 6€) a už sme si išli pozerať priestory hradu, ako aj okolité výhľady. Nakoľko bolo presné poludnie, trošku sme sa ochladili v hradbách. Naspäť sme konečne našli cestičku lesom nadol k dedinke - po MODREJ ZNAČKE nadol je to približne 35 minút (ale ak idete hore k hradu, isto je to aj 45-50 minút nakoľko je to dosť prudké stúpanie). 
Na obed sme sa zastavili na guláš v maďarskom Ostrihome, pod Bazilikou. Tú sme si pozreli potom tiež a deň sme ukončili aquaparkom v Ostrihome kde bolo vstupné po 16:00 lacnejšie a o to viac osviežujúce po celom dni na slniečku O:) 
ODPORÚČAM a hlavne túto kombináciu - hrad, bazilika, osvieženie v aquaparku!

Prehliadka vnútri hradu.




Krásny výhľad.




















Ostrihom.

Bazilika



Výhľad na Ostrihom a Baziliku zo Štúrova.





Žiadne komentáre: